Spring til indhold

Etape 5: Jyderup – Nykøbing Sj.

På etapens 67 km oplever du smeltevandssletter, randmoræner og Solvognens fundsted.

Oplevelser på etapen

  • Bjergsted Bakker, hvor grænsen for gletcherfremstødet fra øst er markeret. Da isen stoppede med at udvide sig og begyndte at smelte, skar en masse vand og aflejringer sig gennem bakkerne. Det formede smeltevandssletter ved Nekselø- og Sejerøbugten, mens resten blev liggende som et imponerende dødislandskab.
  • Bjergsted Bakker, hvorfra du følge smeltevandet ud over Vesterlyng. Her græsser kvæget frit, og områdets gæster må indrette sig efter deres bevægemønstre.
  • Havnsø, der summer af liv fra sommerhusgæster og hele oplandet, som rejser til byen for at få en is, mens de hygger sig på havnen.
  • Skamlebæk, hvor du kan opleve endnu en imponerende smeltevandslette. Her kan du få virtuelle fortællinger om livet efter istiden.
  • Odsherredbuerne. Det er en type istidslandskab, som er tydelig på sidste halvdel af 5.etape. Her kan du opleve et landskab med både randmorænelandskab og smeltevandsletter. Du kan også se, hvordan isen har skubbet jorden op foran sig - og mærke det i lårene på vej op ad bakkerne. På toppen af bakkerne kan du se langt ud over smeltvandsletterne.
  • Esterhøj Stenen – også kendt som genforeningsstenen. Den ligger på toppen af Esterhøj. Her har du et enestående panorama-view over Sejerø-bugten. Stedet repræsenterer den relation og pagt, mennesker ofte har indgået med naturen, hvor naturens karakteristika bruges til at understrege symbolik og mening.
  • Solvognen, som blev fundet ved Trundholm Mose. Solvognen er den vigtigste bronzealdergenstand i Europa. Stedet er markeret med installationer, der guider dig gennem bronzealderen solkult. Der er gode fortællinger i appen og via stedspecifikke videoer herfra.
  • Næsholm Borgruin. Det er en ruin fra middelalderen. En tur på den nyetablerede pælebro over den genoprettet sø fører dig mange århundrede tilbage i tiden.

 

Undervejs på etapen kommer du forbi togstationen i Fårevejle, Vig, Asnæs, Jyderup og Nykøbing Sj.

Fra Jyderup kan du køre videre på etape 4 over Tissø mod Sorø

Fra Nykøbing Sj. kan du tage etape 1 mod Holbæk

Kort

På etape 5 kan du købe kort hos Geopark Odsherred i Nykøbing Sj.

Du kan også se kortet for etape 5 herunder - husk kortet er sat op til A2 med M65 foldning.

Se cykelkort for etape 5 her

Lokale aktører 

Undervejs kan du stoppe hos disse lokale aktører, som står klar til at give dig spænderne oplevelser. 

Selvom du har planlagt turen hjemmefra, så opstår der altid nye muligheder løbende, så husk at holde øjne og ører åbne. Du kan for eksempel stoppe og købe jordbær i vejsiden eller give børnene en ekstra is i en lokal bod.

Det kan også være, du opdager nye spisesteder, overnatningsmuligheder eller kreative værksteder. 

Grib mulighederne - ruten er din.

Geopark Odsherred

Geopark Odsherred fortæller historien om det imponerende istidslandskab og egnens bløde, bakkede landskab.

Museum Vestsjælland

Museum Vestsjælland er et kulturhistoriske museum for borgere og besøgende i Midt- og Vestsjælland.

Hedeland MTB

Langs ruten kan du tage forbi Hedeland cykeludlejning og bagagetransport, hvis du får brug for at leje udstyr.

Hotel Højby Sø

Midt i Danmark – en time fra København – 2 timer fra Århus Midt i Odsherred og midt i Danmarks første geopark - Geopark Odsherred - ligger Hotel HøjbySø i smukke omgivelser højt over Højby Sø, og lige ved siden af middelalderkirken fuld af smukke kalkmalerier. Måske er det den spændende lokale kunst, der har lokket dig til Odsherred. Uanset anledningen glæder vi os til at give dig en god oplevelse.

Møllelejren

På Møllelejren er der 35 sengepladser samt shelter. Der er også plads til, at du kan slå dit telt op.

Rosengårdens B&B

Rosengården ligger på Sjælland, midt imellem Kalundborg og Holbæk, med udsigt over Føllenslev og Snertinge og tilbyder værelser med TV

Sandobberne Camping

På Sanddobberne Camping bor I bogstaveligt talt midt i naturen, som er beskyttet af Natura 2000-aftalen, og som har været uberørt i mere end 50 år. Her er forvredne træer, duftende lyng og køer som nærmeste nabo, og for vadefuglene er stedet et paradis: en lagunekyst, de kan vende tilbage til.

Jyderup Præstegård

Den gamle, firlængede Præstegård i bindingsværk emmer af ren Morten Koch-idyl.

Geohunting

Jagten på historien kan nu begynde… Læg mobilen væk et par timer eller tre. Oplev Geopark Odsherred på en sjov og lærerig måde. Få naturoplevelser og kvalitetstid med familien.

Ulvsborg

Tag på en tidrejse tilbage til middelalderens begyndelse og oplev det daglige liv på stormandsgården.

Tudsegården i Havnsø - Galleri og billedworkshops

På Tudsegården har billedkunstner Rikke Volf sit atelier og sommergalleri.

Skortskær Besøgsgård

På Skortskær kan man se og være med til at passe gårdens dyr

Vesterlyng Camping og Café

Vesterlyng Camping & Café ligger langs Istidsruten og grænser op til Sjællands største kysthede Vesterlyng, og er et ideelt stop for overnatning


Feedback

Sidst opdateret

19.07.2021

Ansvarlig redaktør

Maya Camilla Bluhme

På Istidsruten er der 2 apps, som kan guide dig rundt i landskabet og bidrage til gode oplevelser. Det er "Istidsruten" og "Tidslommen".

Læs mere om de to apps her.