Spring til indhold

Observatoriet i Brorfelde

På toppen af de sjællandske alper finder du Danmarks største observatorium, Observatoriet i Brorfelde

Observatoriet i Brorfelde var i perioden 1953-1996 en levende arbejdsplads for astronomer, studerende, håndværkere og andet personale. De brændte alle så meget for et fag, at de stod her nat efter nat drevet af nysgerrighed og higen efter viden om himmelrummet. 

I 40 år var observatoriet bemandet, og det har været med til at sætte varige spor i astronomien. Blandt andet med nøjagtige målinger af stjernernes positioner og opdagelsen af små himmellegemer i solsystemet.

I takt med at teknologien blev digitaliseret, blev det verdenskendte kikkertbyggeri på Brorfelde mindre nødvendigt, og stedet lukkede i 1996.

Opdagelsescenter

I 2016 slog dørene op igen åbne, og et nyt opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og biologi bliver nu hver dag udforsket af skoleelever, virksomheder, foreninger, familier og mange andre.

Observatoriet afholder naturfaglige begivenheder, ligesom det tilbyder skoleforløb i hverdagene. Der er også åbent for alle nysgerrige sjæle hver weekend, hvor du kan høre om Observatoriets fantastiske fortid og spændende udvikling. 

Bygningerne og landskabet i Brorfelde fredet, ligesom det enestående mørke er fredet, så udsigten til den klare stjernehimmel forbliver uforstyrret

Læs mere om Observatoriet herunder.

 

Brorfelde.dkFeedback

Sidst opdateret

02.03.2021

Ansvarlig redaktør

Maya Camilla Bluhme