Spring til indhold

Etape 3: Lejre – Sorø

På etapens 73 km oplever du kirker, fortidsminder og de sjællandske alper på tætteste hold.

 

 

Oplevelser på etapen

På 3. etape af Istidsruten kommer du forbi:

 • Lavringe Å og de gamle stråtækte huse i Allerslev.
 • Avnsø, der er en af Sjællands reneste søer. Du kommer til Avnsø gennem det åbne landbrugslandskab og Bidstrup Skovene. Det er et oplagt sted at holde en pause og få en dukkert.
 • I Hvalsø kan du på din vej til Sonnerupgaard proviantere inden turen går videre til Tadre Mølle. Ved Sonnerupgaard Voldsted kan du besøge Voldsted Ø, hvor en tur af den lille bro kan tage dig tilbage til middelalderen. En kort trilletur fra Sonnerupgaard ligger Tadre Mølle.
 • Tadre Mølle, som er beliggende i Elverdamsdalen, er områdets sidste fungerende vandmølle.
 • Nationalpark Skjoldungernes Land rummer enestående natur, kulturhistorie og nogle af de smukkeste landskaber i Danmark. Besøg for eksempel de store midtsjællandske løvskove, hvor du kan forsvinde ind i dybet af de mange stier og gøre ophold på de gode lejrpladser.
 • Ved Mogenstrup Grusgrav og Sophienholm Grusgrav kan du lære om, hvordan isen har bragt sedimenter og grus nok til, at der i mange årtier kan udvindes grus og andre materialer, som vi har brugt til at opbygge infrastrukturen i hele Danmark.
 • Brorfelde Observatorium ligger midt mellem de to store grusgrave. Her var i perioden 1953-1996 en levende arbejdsplads for astronomer, studerende og håndværkere. De brændte alle så meget for deres fag, at de stod her nat efter nat drevet af nysgerrighed og higen efter viden om himmelrummet. I 2016 åbnede dørene til Observatoriet som et nyt opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og natur.
 • Naturpark Åmosen, som udgør en sammenhængende landskabskorridor på ca. 8000 hektar, består af ådale, søer og moseområder. Åmosen er Danmarks største lavmose og er desuden det område i Nordeuropa med flest fund fra stenalderen. Området har haft afgørende betydningen for vores viden om livet i stenalderen. Nær Åmosen kan du holde pause ved Assentorp bålhytte og tørvegravningsområdet.
 • Gaslagret i Stenlille er et eksempel på livet før den sidste istid. Selvom vores landskab er formet af den, ligger der dybt under jorden levn fra andre tider. Lav et stop og hør om, hvordan geologiske processer for over 200 mio. år siden kommer os til gavn i dag.
 • Ved Bromme, få kilometer fra Sorø, er jorden spækket med kulturfund. Brommekulturen var en jægerkultur, som har haft bopladser i området. Her kan du både opleve fortællinger om brommekulturen og lære om de berømte højryggede agre, der vidner om mennesker kontinuerlige tilstedeværelse i mange tusinde år.
 • Sorø Klosterkirke og Pedersborg Kirke er begge eksempler på hvordan (kirkens) magt understreges ved at være placeret på markante steder i landskabet.

 

Du kommer undervejs på etapen forbi togstationerne i Hvalsø, Tølløse, Stenlille og Sorø. Det gør det nemt for dig at komme til og fra etapen, og for at starte din tur midt på etapen.

Fra Sorø kan du køre videre på etape 4 over Tissø mod Jyderup

Fra Lejre kan du tage etape 2 mod Holbæk

Kort

På etape 3 kan du købe kort hos Museum Vestsjælland i Sorø eller lave en lille afstikker til Sagnlandet Lejre på etape 2 - der sælger de også cykelkort.

Du kan også se kortet for etape 3 herunder - husk kortet er sat op til A2 med M65 foldning.

Se kort for etape 3 her

Lokale aktører 

Undervejs kan du stoppe hos disse lokale aktører, som står klar til at give dig spænderne oplevelser. 

Selvom du har planlagt turen hjemmefra, så opstår der altid nye muligheder løbende, så husk at holde øjne og ører åbne. Du kan for eksempel stoppe og købe jordbær i vejsiden eller give børnene en ekstra is i en lokal bod.

Det kan også være, du opdager nye spisesteder, overnatningsmuligheder eller kreative værksteder. 

Grib mulighederne - ruten er din.

 

 

Observatoriet i Brorfelde

På toppen af de sjællandske alper finder du Danmarks største observatorium, Observatoriet i Brorfelde

Naturpark Åmosen

Naturpark Åmosen på Vestsjælland rummer fortællinger fra hele Danmarkshistorien og masser af naturoplevelser ved Tissø.

Nationalpark Skjoldungernes Land

Nationalparken er et 170 kvadratkilometer stort område, som rummer enestående natur og kulturhistorie.

Museum Vestsjælland

Museum Vestsjælland er et kulturhistoriske museum for borgere og besøgende i Midt- og Vestsjælland.

Hedeland MTB

Langs ruten kan du tage forbi Hedeland cykeludlejning og bagagetransport, hvis du får brug for at leje udstyr.

Hotel Osted

Velkommen til Hotel Osted

Charlie Heart

Charlie Heart’s kreative værksteder består af et sæbeværksted med Stenlille’s egen oliemølle.

Særløse Overdrev

Weirdloose Overdrive er en lille vingård med grøntsagsdyrkning, der laver workshops og overnatninger i naturen.

Vinhuset Gabriel

I Vinhuset Gabriel laves mousserende vin efter ”champagnemetoden” af druer dyrket i vingården, der ligger ved siden af Tølløse Slot.

Zengarden

I haven er der brusende vandfald og rislende åløb. Her findes foruden et væld af fantastiske planter et af Europas største koi anlæg.

Café Tid

Café Tid er en lille hyggelig café beliggende centralt i Stenlille. Det er 3 minutters gang fra Stenlille Station og busholdeplads.

Sorø Bykontor

Få hjælp til blandt andet cykelkort, cykeludledning og booking af ture på Sorø Bykontor.


Feedback

Sidst opdateret

19.07.2021

Ansvarlig redaktør

Maya Camilla Bluhme

På Istidsruten er der 2 apps, som kan guide dig rundt i landskabet og bidrage til gode oplevelser. Det er "Istidsruten" og "Tidslommen".

Læs mere om de to apps her.