Spring til indhold

Om Istidsruten

Istidsruten er en kombineret cykel- og oplevelsesrute fordelt på fem etaper. De er tilsammen 390 km og løber gennem landskabet, som istidens enorme kræfter har formet for flere tusinde år siden.

Istidsruten er stedet, hvor du kan opleve Danmarks tilblivelse for mere end 20.000 år siden. Målet med Istidsruten er at skabe en samlet oplevelse af Midt-Nordvestsjælland. 

Du kan se, hvordan isen har formet landskabet og bevæge dig frit i det område, der engang bare var en bunke grus og sten, der var blevet flyttet ned med isen fra nord. Istidens formgivning af landskabet skaber en helt unik historiefortælling, som bindes sammen af en cykelrute på hele 390 kilometer.

Her kan du se en velkomstvideo om Istidsruten.

Læs mere om ruten og de fem etaper

Istiden

Jordens historie har budt på flere forskellige istider, og de sidste 2 millioner år har istid faktisk været det normale. Den næstsidste istid hed Saale-istiden, og her var hele Danmark dækket af is. Da isen smeltede, så verden helt anderledes ud, end den gør i dag.

I en kort periode var der varme på jorden, men kort efter kom en ny istid. Den hed Weichsel-istiden, og den formede Danmark, som vi kender det i dag.

Lær mere om istiderne og dannelsen af landskaber i videoerne herunder.

Et unikt samarbejde

Istidsruten er et samarbejde mellem Odsherred, Kalundborg, Lejre, Sorø og Holbæk Kommune og seks oplevelsescentre, og ruten er støttet af Nordea-fonden og LAG-Midt Nordvestsjælland. Arbejdet har været i gang siden 2016 og løber frem til sommeren 2021. 

Et samarbejde af denne karakter er helt unikt og giver muligheder for nytænkning indenfor formidling og rekreation. Alle partnerne i projektet bringer hver især særlige kompetencer ind i projektgruppen, og danner tilsammen et stærkt fundament, hvorpå ruten etableres.

Flere skal have lyst til at være med, og derfor bliver geologien bag istidens landskabsdannelse præsenteret på en ny og spændende måde.Feedback

Sidst opdateret

23.03.2021

Ansvarlig redaktør

Maya Camilla Bluhme